Oisterwijk Onthulling

Op woensdag 8 september 2021 werd in Oisterwijk het beeld, ontworpen door de kunstenaar Kees Verkade onthuld. Een eer- en dankbetoon aan alle zorgmedewerkers voor hun geweldige inzet tijdens de coronapandemie en als plaats van herdenking voor de vele slachtoffers als gevolg van deze pandemie. De bijeenkomst, die live op TV werd uitgezonden, werd gepresenteerd door Carrie ten Napel.

Na haar welkomstwoord hield Hans Kraak als voorzitter van Stichting Dank Helden van de Zorg een speech. Hij ging in op de wijze waarop dit initiatief tot stand is gekomen.   

Gor Khatchikyan vertelde in zijn speech hoe de zorgmedewerkers zich hebben voorbereid op de strijd tegen het Coronavirus. Er ontstond een optimale samenwerking. Hij besloot zijn vlammende speech met " Slachtoffers in onze gedachten en de zorgmedewerkers in onze harten".

Wibi Soerjadi trad op en speelde een eigen composite genaamd Amor & Psyche.

In het interview vertelde Herman Hoogstad, IC-Verpleegkundige, over de emotionele momenten bij het verplegen, maar ook en vooral over het contact met de betrokken families. Belangrijk was hierbij de patiënten zoveel als mogelijk gerust te stellen en een luisterend oor te bieden.

Minister Hugo de Jonge vertelde over zijn werkbezoeken en zag de vastberadenheid en de geweldige samenwerking van de zorgmedewerkers.

Frans van Heumen bracht in een aangrijpende speech een liefdevol eerbetoon aan zijn Ciska, die op 62 jarige leeftijd als gevolg van Corona overleed.

Anita Meyer zong het prachtige lied Tears in Heaven.

H.K.H Prinses Margriet onthulde het beeld samen met Herman Hoogstad, IC- medewerker uit het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Frans van Heumen.

Het beeld is genaamd Salutifera Unitas. Dit  betekent : Eenheid die offers brengt en gezondheid geeft. Het verbeeld het afscheid van een moeilijke periode en een opening naar een nieuwe toekomst in vrijheid.

Hierna volgde een kort interview met Ludmilla Verkade. Weduwe van de kunstenaar Kees Verkade.

Vervolgens werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers die door corona zijn overleden.

Na de onthulling werden nog informele gesprekken gevoerd tussen H.K.H. Prinses Margriet, Minister Hugo de Jonge, Burgemeester Janssen van de gemeente Oisterwijk en enkele zorgmedewerkers.

Na afloop van de plechtigheid was er nog een informeel samenzijn. Veel aanwezigen maakten foto’s bij het beeld.

Het beeld staat in Natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen, Groot Speijck en is dagelijks vrij te bezoeken.

Wilt u de TV uitzending terugkijken dan vindt u deze in onderstaande link

TV uitzending Dank Helden van de zorg.